torstai 24. huhtikuuta 2014

Sanavarasto uusiksi

Odotuksen ja äitiyden myötä ihminen törmää valtavaan määrään uusia sanoja, joita ennen on tullut vallan hyvin toimeen. Mihin ihmeeseen toimistotyötä tekevä, nuori, sporttinen nainen on tarvinnut käsitteitä "rintapumppu", "limatulppa", "harjoitussupistus" tai "liivinsuoja"?

Käsitteiden joukosta löytyy muutamat inhokkisanat. Luin eilen loppuun aivan järkyttävän mahtavan kirjan "Vuoden Mutsi", jossa omia inhokkejaan kirjoittajat Katja Lahti ja Satu Rämö olivat listanneet. Tässä mun lista sekalaisessa järjestyksessä:


Kuva lainattu

Perätila
Jos sanotaan, että "vauva on perätilassa", tulee siitä minulle mieleen, että se sijaitsee kutakuinkin ahterissa. Tai takakontissa. Miksi ei voi sanoa vaan, että "vauva on peppu alaspäin"?

Sikiö
Kerrassaan alentava ja vähättelevä, ennenkaikkea RUMA sana pienelle ihmeelliselle elämän alulle. En kutsunut Nooaa kertaakaan sikiöksi. Se oli alusta asti vauva.

Perhepeti
Kuuluu jotenkin mun mielestä samaan kategoriaan kuin pirttipöytä, kiikkustuoli, navetta ja harmooni. Jos kaikki nukkuu samassa sängyssä, voi minun mielestä sanoa, että kaikki nukkuu samassa sängyssä.

Tissittely
Mikä ihmeen tissittely!? Tästä tulee mielikuva, jossa isotissiset tytöt tönii erilaisia esineitä (tai toisia tissejä) omilla tisseillään. Okei, ehkä mä oon vaan outo, mutta mulle imetys on ihan vaan imettämistä.

Sivuvaunu
Jos vauva nukkuu sivuvaunussa, ajattelen ainoastaan moottoripyörään tulevaa sivuvaunua. En mielelläni laittaisi vauvaa sinne nukkumaan. Ainakaan yöksi.

Maitokakka
Sanan ensimmäinen osa on jotain, mikä menee suusta alas. Sanan toinen osa on jotain, mitä tulee peräpäästä ulos. Ei näitä kuulu yhdistää! Maito on maitoa ja kakka on kakkaa.

Äidinmaidonkorvike
Sinäänsä ihan neutraali sana, mutta tuoreen (lue: hormoonihirviö) äidin korvaan tässäkin on tuomitseva arvolataus. KORVIKE. Ihan kun muutenkin ei jo hiki valuisi siitä tuskasta, kun oma maito ei riitä, miten sen nyt saisi riittämään, syökö se tarpeeksi, miksi se ei syö, onko imuote kunnossa... ja JOUTUU antamaan korviketta. Vähemmästäkin tulee itseä kuvailtua tuolla samalla sanalla, kun jättää vaan siitä sen "maidon" pois :/

Kakkonen
Se on toinen lapsi. Tai kuopus. Pikkusisarus. Mitä vaan muuta.


3 kommenttia:

 1. Sini mammaryhmästä :)24. huhtikuuta 2014 klo 15.31

  Hahaa, nää oli hauskoja. Mua ärsyttää ilmaisuina mm. kiintymyssuhdevanhemmuus, sormiruokailu (vaikka käytän tätä paljon itekin) ja jotkut lastenvaatemerkkeihin liittyvät ilmasut, kuten popitus/popittaa ja Miikkarit (argh!) :D Jotenkin tuntuu, että näitä on enemmänkin, mutta pää on vielä niin tyhjänä päiväunien jäljiltä, ettei tuu muuta mieleen :)

  VastaaPoista
 2. Tarrasukkia masuasukille *oksennus*

  VastaaPoista
 3. Joo, mä oon onneksi onnellisen pihalla tuommoisista lastenvaatemerkkijutuista. Me lähinnä kirpputoritetaan ja kavereiltavastaanotetaan :) Ja joo, masuasukki on kans aavistuksen luotaantyöntävä, mutta nyt en mene vannomaan, etteikö se olisi joskus omasta suustakin päässyt :)

  VastaaPoista