tiistai 18. marraskuuta 2014

Ruokaa

Ajattelin tänne vähän päivittää, mitä Nooan ruokalistalle kuuluu. Jätetään nyt sikseen se, suostuuko poika syömään vai ei :) Allergisen lapsen kanssa ruokien totuttelu on aivan järkyttävän hidasta. Nooa on nyt 1v1kk ja aina tähän asti on jouduttu tuomaan uusia ruoka-aineita ruokavalioon yksi kerrallaan. Ja jokaista pitää tarkkailla se pari, kolme päivää, ennenkuin voi sanoa sopiiko aine vai ei. Epämääräisten oireiden ilmettyä pitää pitää pari välipäivää ja sitten testata uudelleen.

Toki, silloin kun on nuhaa, kuumetta, rokotuksia, hampaita tulossa, reissua tai muuta mitä nyt ko-ko-a-ja-n on (!), niin testaamiset kannattaa skipata. Tällä tapaa me ollaan siis takuttu eteenpäin ja nyt tilanne on se, että varmasti Nooalle sopivia ruokia on:

  • bataatti, riisi, quinoa, peruna, kaura
  • kana, possu, kalkkuna, lohi
  • kananmuna, soijajugurtti
  • kesäkurpitsa, parsakaali, porkkana, sipuli, tomaatti, kurkku
  • omena, banaani, päärynä, mango
  • kaikki marjat

Hieman kysymysmerkillä on tällähetkellä maissi, jota toistaiseksi vältämme. Nauta ei sopinut. Nyt juuri testissä on vehnä. Vielä olisi jäljellä näitä yksittäin testattavia ruis ja ohra. Maitona Nooa juo edelleen jauheesta tehtävää soijamaitoa. Sain juuri tänään lääkäriltä luvan, että voidaan alkaa kokeilemaan myös kaupasta saatavia "tavallisia" soijamaitoja ja kauramaitoja. Näiden myötä voisi sitten alkaa myös opetella tuttipullosta pois. Tuttipullo kun on aika hyvä ystävä sekä Nooalle että äidille (koska siinä on mittataulukko, jonka mukaan maidon aina tekee).

Lähde: Suomalaiset ravitsemusuositukset 2014

Pidän itse tämän viikon vegaaniviikkoa. Katsoin kaksi erittäin inspiroivaa dokumenttia ja lisäksi tiedän hyvin, että lihan syönnille on aika vähän mitään hyviä perusteita. Olinkin ennen raskausaikaa yli viisi vuotta kasvissyöjä! Myöskin nyt kärsin kuukaudeksi pitkittyneestä räkätukkoisuudesta, joten maitotuotteiden hetkellinen paussi tekee siihen hyvää. Huomasin eilen ilokseni, että vegaaniruuathan ovat semmoisia, mitä Nooalle pystyy helposti antamaan! Ne kun eivät sisällä maitotuotteita eikä nautaa, niin niistähän me saadaan kivoja koko perheen ruokia sitten jatkossa.

Toki, Nooalla ei lihan suhteen ole muita rajoitteita ja tietenkin hän sitä saa syödä. Täytyykin vähän kurkkia sitten päiväkodissa ruokalistoja.. jos siellä on paljon lihaa ja kanaa, niin ehkä me voidaankin kotona tehdä pääasiassa kasvisruokia. Pääasia, että Nooa:
1) saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet
2) oppii ennakkoluulottomaksi, monipuoliseksi ja terveelliseksi ruuan suhteen
3) oppii sitten reilusti vanhempana tiedostamaan tiettyjä esim. lihan tehotuotannon totuuksia

Semmoista kuuluu ruokarintamalle. Taidanpa hipsiä nyt jääkaapille nappaamaan palan raakasuklaata, kun vielä on hetki omaa rauhaa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti