lauantai 8. marraskuuta 2014

Unelmarattaat

Ennen äitiyttä ajattelin, että rattaat nyt on vaan väline, jolla lasta saa kuskattua ympäriinsä. No ei. Rattaat on nii-iin tärkeä osa joka ikistä päivää lapsen kanssa, että jos palattaisiin niihin aikoihin, kun Nooan ikää kuvattiin vielä lyhenteellä rv, niin en epäröisi yhtään laittaa jopa sen 1000 euroa HYVÄÄN vaunu-rattaat-settiin.

Ongelma oikeastaan tuleekin siinä, että mistä sen sitten tietää, mitkä on hyvät? Mallia ja merkkiä kun on miljoona erilaista. Ja kuitenkin vasta kokemuksen kautta oppii sen, mikä on juuri itselle hyvä. Onnekkailla valinta sattuu nappiin kerralla, kun toiset joutuvat vähän kantapään kautta oppimaan. 

Puoliksi "jouduimme" keväällä myymään meillä olleen setin ja hankimme tilalle rattaat, jotka ovat olleet ihan ok. Ei erityisen hyvät, mutta ihan ok. Nyt kun kesä alkaa olla jäänyt taakse, niin ymmärrykseen iskeytyy taas ne (jonkun muistinmenetyksen pyyhkimät) talven rattailuhaasteet. Epätasainen maasto, lumi, räntä, sohjo, sekä taivaalta vihmova lumi, räntä ja sohjo. 

Jos saisin valita hintalappua kurkistamatta (tiedän siis hyvin sen olevan yli 500 euroa), niin valinta olisi päivänselvä: Brio Smile. Aivan huikea menopeli. Tässä ruotsalaisessa blogissa on loistava, kattava arvostelu, mutta listaan itse tähän pääkohdat. Kuvat lainattu kyseisestä blogista. 


 • Istuimen selkäosassa kolme eri säätöä ihan pystystä (löytyy harvoista malleista) ihan makuuasentoon. Säätö tapahtuu kopan ulkopuolelta, joka on paljon paljon kätevämpää kuin nykyisissä rattaissamme.
 • Istuimen viisipistevyöt ovat paremmin asemoidut, kuin nykyisissä, eivätkä ole jatkuvasti tuhannen mutkalla ja liukuneet pois säädöistään. 
 • Jalkatukea saa säädettyä useaan eri asentoon ihan ylhäältä (jopa vaakatason yli nousevasta) ihan alas. 
 • Istuimen tukikaaren saa helposti "avattua". Tämä helpottaa kovasti kurakenkäisen ja toppapuetun lapsen survomista rattaisiin. 

 • Istuinosa on 3cm leveämpi kuin nykyisissä. Tällä hetkellä ongelma on jo 1v:n kanssa, kun lämpöpussi+toppahaalari -yhdistelmäistä pakettia koettaa saada mahtumaan kyytiin.
 • Nämä on ainoat tapaamani rattaat (ja trust me, olen tutkinut asiaa kuin mikäkin professori!), joissa lapsi istuu polvenkorkeutta ylempänä. Ja ylempänä istuminen korreloi suoraan lapsen viihtymisen kanssa, joten peukut tälle. Myös verrattain pitkänä äitinä lapsen "huoltaminen" on paljon mukavampaa, kun ei tarvitse kumartua lattiaan asti. 
 • Ainut miinus koko Smilessä liittyy selkäosan pituuteen. Se on muihin malleihin verrattuna matala. Siispä jos Nooa ottaisi kovan kasvuspurtin, voisi ennen pitkää pää osua kuomuun, silloin kun kuomua käyttää. 

 • Tuo upea kuomu! Kun aurinko porottaa tai vielä enemmän silloin kun räntää tulee tuulen kanssa vaakatasossa, se, että lapsen saa helposti suojaan pitää sekä lapsen kuivana että säästää parkumiselta. Myös unen tullessa kuomun laskeminen tekee lapselle ihanan unipesän, jossa on hyvä nukkua.
 • Kuomussa on kurkistusluukku, mitä ainakin vauva-aikana kaipasin monesti. 
 • Istuimen voi laittaa sekä kasvot menosuuntaan että toisinpäin. Vaikka 90% ajasta käyttö on järkevämpää kasvot menosuuntaan, niin bussimatkustamiseen toisin päin istuminen on tuhat kertaa kätevämpää! 
 • Iso tavarakori alhaalla! Tämä on niin hyödyllinen, kun käy kaupassa ja tai kuljettaa hoitolaukkua, sadesuojaa, omaa sadetakkia...
 • Työntöaisan muotoilu voittaa omat rattaamme 10-0. 

 • Renkaat ovat ilmatäytteiset ja ne ovat isommat sekä leveämmällä kuin nykyisissä rattaissamme. Tämä tarkoittaa, että Smilet kyydittävät lasta smoothisti ja äiti välttää kiroilun sekä hikoilun myös silloin, kun maasto on epätasainen tai on kiviä, reunuksia, mitä sitä nyt yleensä ulkona on!
 • Työntötuntuma on niin erilainen verrattuna nykyisiin, että se on vähän kuin vertaisi ladalla ja mersulla ajamista. 
 • Kääntyvät etupyörät tekevät rattaista näppärät käyttää. Ne saa halutessaan lukittua. 
 • Smilet kääntyvät helposti kasaan ja vaikkakin painavat 13 kiloa, niin paketin muodon takia ovat helpot nostella ja kantaa. 
Ja sitten seuraa tämän postauksen jymy-yllätys... 

Oletko valmis..?Tadaa!!! Siis bongasin eilen tori.fi:stä Brio Smilet käytettyinä erittäin kohtuulliseen hintaan. Ja kävin juuri, siis aivan juuri, hakemassa tuosta 10km päästä nämä suklaiset mussukat kotiin :)

Nooa oikein hihkui kyydissä ollessaan, että ilmeisesti se, että saa pitää "ohjaustangosta" kiinni ja että näkee paremmin, on pojan mieleen :) Oon niin fiiliksissä, että saatiin vihdoin semmoiset rattaat, jotka on just täydelliset <3 

Näihin kuului vielä semmoinen jalkapeite, joten poika on kuomun ja peitteen alla tosi hyvin suojassa viimalta ja tuiskuilta. Ja nämähän on niin uudet, että näissä on vielä vuosi takuutakin jäljellä. Todella siististi pidetyt. Kyseisessä perheessä vaan oli neljä (huh) lasta, joten heidän oli pakko vaihtaa vielä pienempään kokoon meneviin rattaisiin. Perheen äiti luopui näistä rattaista melkein kyynel silmäkulmassa. Lupasin pitää hyvää huolta <3

Täydellistä!


4 kommenttia:

 1. Nyt on sitten molemmilla pojilla uudet autot :) Näyttää kyllä tosi hienoilta nuo rattaat, hyvä hankinta! Paula-mummi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, nauroin äsken itsekin samaa, että mitä isompi edellä, sitä pienempi perässä :) Nyt kelpaa ajella, sekä rattailla että autolla!

   Poista
 2. Nuo vaikuttaa kyllä aika täydellisiltä ja mikä tuuri käynyt! Meillä on Emmaljunga scootterit joihin oon ollu kyllä tyytyväinen. Ainoo vaan miinus puoli, että joskus kaipaisin kääntyviä etupyöriä, mutta mies ei halunnu missään nimessä sellasia. Noh hyvähän sen on sanoo aina mielipiteitä näistä, kun ehkä kerran viikossa käyttää nuita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meillä oli just toisena vaihtoehtona noi Emmaljungan Scootterit että jos ei oltaisi näitä saatu. Meillä on koko ajan ollut alla kääntyvät etupyörät ja sanon vaan, että kun niihin kerran tottuu, niin ei totu enää olemaan ilman :D Ja ainakin viimetalvi meni niillä Brion Go:lla ihan mainiosti, en edes laittanut kertaakaan niitä pyöriä lukkoon.

   Poista