tiistai 9. joulukuuta 2014

Nooa 1v2kk

Ajattelin vielä kerran kirjoitella tämmöisen osaamispostauksen, jossa kootusti uusia taitoja ja tämän hetken suosikkeja sekä inhokkeja. Se on ihme, miten päivästä päivään arki tuntuu aika samanlaiselta, mutta kun pysähtyy miettimään, niin ihan valtavasti uusia taitoja on tullut vähälle aikaa!


Nooa tunnistaa sanoja:
Koira, pöytä, sänky, telkkari, ikkuna, tutti, korva, nenä, varvas, äiti, isi, kirja, nalle, rattaat, auto, uuni.. lista on jo aika pitkä! Ainiin, hauskaa on se, että kun kysyy "Missä on korva?", Nooa koskettaa omaa korvaa, mutta kun kysyt "Missä on nenä?", niin Nooa POIKKEUKSETTA vääntää kysyjän nenää täydellä voimalla :D

Nooa puhuu:
Täydellisin sana, joka tarkoittaa oikeaa esinettä, on "auto". Omia sanoja on "appa" - vaippa, "ppu" - lamppu sekä "maa/amaa" - maito. Nooa haukkuu tarmokkaasti erityisesti koirille, mutta myös kaikille muille eläimille, kuten sorsille. Kerran tavattu myös haukkumasta oikein edessä seisovan tytön oikein muhkeaa karvahuppua.

Nooa osaa:
Jo aika paljon asioita. Osaa avata vetoketjun (taito, josta tässä vaiheessa on pelkkää haittaa, ei hyötyä), laittaa palikoita päällekäin jopa viisi tai kuusi kappaletta torniksi. Kävellä tosi vakaasti ja ottaa väliin jopa muutaman juoksuaskeleen. Välillä viedä lusikan suuhun. Juoda nokkamukista. Tunnistaa lauluja ja leikkiä niissä mukana. SYÖDÄ TUTTIA. Nooa ymmärtää hirveästi puhetta ja osaa välillä jopa toimia selkeiden ohjeistusten mukaan. Lauseet "tyhjennetäänkö astianpesukone, mennäänkö vaihtamaan vaippa, mennään laittamaan pyykit koneeseen" saavat Nooan kävelemään oikeaan suuntaan. Illalla toimii jopa "Nooa, mennäänkö nukkumaan?" - ja pikku tepastelee omaan huoneeseensa <3

Nooa tykkää:
Kylvystä, edelleen. Katsella busseja, rekkoja ja ratikoita. Mitä isompi ja äänekkäämpi auto, sen huikeampi juttu. Nooa tykkää paljon musiikista. Ja muumeista. Ja maidosta. Aivan kamalasti äidin käsilaukusta ja isin laukusta. Pohdimme päivittäin strategioita kyseisten kohteiden liikutteluun talossa niin, että Nooa ei huomaisi, sillä kiukku repeää, jos/kun niitä ei saa tutkia. Nooa tykkää, kun ympärillä on tohinaa ja touhua.

Nooa ei tykkää:
Siitä kun äiti tai isi lähtee kotoa jonnekin. Siis oikeastaan myös vessa ja suihku saa aikaan pienen stressireaktion. Nooa ei vieläkään tykkää kovinkaan paljon syödä. Ei tykkää olla paikallaan. Kokoajan pitää tehdä ja touhuta jotain. Nooa ei myöskään tykkää ulkovaatteissa ulkona olemisesta. Meillä olisi jo kiire treenata vähän päiväkotia varten, että viihtyisi edes vähän aikaa kengät jalassa ja hanskat kädessä...

Nooa syö:
Tällä hetkellä vältettävien listalla on vain maito, naudanliha ja maissi. Ihanaa, että niitä on vain kolme! Nauta on helppo korvata possulla ja maidolle on korvikkeita soija- ja kauratuotteina. Eilen ja tänään Nooa on maistellut ekaa kertaa myös kauramaitoa ja tykkää siitä.

Nooa nukkuu:
Onneksi tällä hetkellä tosi hyvin! Nopsu käy unille kahdeksalta ja nukkuu yleensä putkeen koko yön, heräten 7-8 välillä. Tietysti on aina poikkeuksia, kuten (tiheät) sairastelut ja juuri tällä hetkellä poskihampaiden puhkeamisen tuska. Viime yönä valvottiin tunti ja nyt päikkäreiltäkin herättiin kesken unien itkemään :/ Päiväunille Nooa käy yleensä 12 aikaan ja nukkuu vähän vaihtelevasti.. joskus vain reilun tunnin, joskus lähemmäs kolme tuntia.

Tämmöinen 1v2kk poika meillä asuu! Aikamoinen ero vuodentakaiseen :)4 kommenttia:

 1. Nämä on niiiiin ihania postauksia. <3 Pysytään me kaukana asuvatkin mukana Nopsun kehityksessä. :) Ja tuo kuva, oi kun sydän sulaa sitä katsoessa. <3

  T: kummitustäti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! <3 Mie jo ajattelin, että onkohan kommentointi nykyisin rikki :P Nää postaukset on ollut itsellekin kivoja, kun aina pysähtyy miettimään, että miten paljon kaikki onkaan muuttunut. Nyt vaan mietin, että ei ehkä jatkossa tunnu niin luontevalta tehdä enää näitä, kun taitoja alkaa olla niin paljon ja toisaalta, jokainen lapsi oppii ja kehittyy juuri omaan tahtiinsa. Ettei siis tulisi liikaa semmoista "meilläpä osataan jo" fiilistä. Tai toisin päin, että meillä ei piru vie vieläkään :D

   Ihana kun nähdään jo parin viikon päästä taas. Voi olla, että tänään tonttu kävi kummitustädille pienen pienen pienen paketinkin hommaamassa ;)

   Poista
 2. Nämä sinun kirjoitukset on olleet niin tärkeitä, että et arvaakaan! Ihan osa elämää. Suunnilleen jokapäivä töistä tultua olen käynyt lukemassa viimeisimmät jutut.

  Täällä jo joulu-mummi touhuaa valmisteluja, kohta varmaan lähtee joulukuusen hankintaan... Kovasti jo ajatukset ja odotukset joulussa, kun saadaan teidät tänne :)

  Paula-mummi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos. Kiva kuulla. Ja odotetaan kyllä kovasti joulua! Nooa tulee kyllä saamaan monta uutta kokemusta; joulusaunan, joulukuusen piikikkäät oksat, lahjapapereiden rapistelun.. ja toivottavasti suostuisi maistamaan montaa jouluista ruokaakin! Ja jospa vaikka minä ja Juhiskin päästäisiin vaikka hetkeksi kahdestaan edes kävelylle :)

   Poista