torstai 1. tammikuuta 2015

Hei kuka puhuu

Olen vähän pihalla siitä, missä vaiheessa lapset oppii puhumaan. Mutta sen tiedän, että tuo sanojen tapailu on ai-van ihana juttu. Luulen, että lapsessa yksi paras juttu on todistaa se, kun tyyppi oppii puhumaan. Haluankin tähän listata nyt sanoja, joita Nooa "osaa" nyt kun ikää on hippusen vaille 1v3kk.

Nämä sanat Nooa osaa jo sanoa ihan ilman "ärsykettä":
 1. Auto. AUTO. AUTO!! (noin tuhat kertaa päivässä)
 2. Amaa / maa, kertaalleen kuultu myös "maito"
 3. Appa (vaippa)
 4. Potta 
 5. ÄITÄÄÄ!! Kuullaan vain tomerasti ja käskevästi huudettuna kun äiti poistuu näkyvistä. Voi tarkoittaa satunnaisesti myös isiä.
Nämä sanat Nooa toistaa perässä usein: 
 1. Eipä/epä (leipä) Hehe, myös tänään kun sanoin Juhikselle, että "nyt syöt ja sitten lepää!!", niin Nooa toisti perässä silmät kirkastuen "eipää??" :)
 2. Ba (banaani)
Nämäkin ollaan kuultu: 
 1. Pra (pora)
 2. Auna (sauna)
 3. Pala (välipala)
 4. Pulu (kirjasta osaa sanoa pulun kuvasta että pulu)
 5. Tutti/Tutto
Lisäksi Nooa osaa vastata kysymyksiin: 
- Mitä sanoo lehmä? "Ammuu"
- Mitä sanoo hevonen? "Iiiiiiiiiihahaa"
- Mitä sanoo koira? "Wuh, wuh"

Olen myös koettanut opettaa, että "mitä sanoo ranskalainen?" BONJOUR!! :) 
Siitä voitaisiin laajentaa sitten muihin kieliin :) Mama tykkäis! Ja taatusti hyödyllisempää kuin osata hirnua ja ammua! 


2 kommenttia:

 1. Muistuu mieleen kun runsaat kolmekymmentävuotta sitten kuului yhtenään, että "mikä on puseron nimi, mikä talo tuo on" jne, kaikelle piti olla "nimi". Ihan huippumukavaa aikaa tuo puhumaan opettelu :) t. äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, siitä se höpöttäminen alkoi, eikä sen jälkeen oo paljon taukoja pidettykään :) Ja siitä myös juontanee juurensa, että aikuisenakin olen paljon nimennyt asioita. Yksi lähes vuosikymmenen minulla ollut viherkasvi oli Margareta, imuri on Juanes ja Juhiksen autot ovat olleet järjestyksessä Aba, Muumi ja Mörökölli.

   Poista